ВЕЛОТРАСЕТА  В МЕСТНОСТ ОРЕШЕ

НАД с. МОГИЛИЦА

BIKE-ELEMENTS-FOR-WEBSITE-2.png

 "пинокио"

Още когато чуем името на една от най-известните приказки за малки и пораснали деца, в главата ни се ражда образът на направеното от дърво човече, което лъже...

В нашата приказна гора над с. Могилица, обаче няма лъжа. Тук изградихме един от шедьоврите на българските флоу трасета, а именно трасето „Пинокио“.  С помощта на много дървени виражи, скокове и най-различни елементи, „Пинокио“ ще ви пренесе направо в страната на приказките. Дори и едно спускане по трасето е достатъчно всички лица да грейнат в усмивки и да се чуе „Искам пак!“ .

Сигурно ще попитате „Е, какво му е чак толкова специалното на това трасе?!!“ Нашият отговор е лесен – специално е, защото е създадено така, че да се кара безпрепятствено от малки и големи, от начинаещи и от напреднали в планинското колоездене.

И малко техническа информация. Трасето се намира над „Обора на приключенеца“ в с. Могилица. Дължината му е 1,6 км. с относителна денивелация от 220 м.  Достъпът до трасето е в два варианта – на самоход до началото или с трансфер с високопроходим автомобил. Информация за трансферите тук

BIKE-ELEMENTS-FOR-WEBSITE-flow.png
3.BIKE-ELEMENTS-FOR-WEBSITE-2.png

"ДЯДОВАТА РЪКАВИЧКА"

Името на това трасе също не е случайно. Както в приказката на Елин Пелин, тук могат да се срещнат много горски обитатели, но не това го прави толкова интересно. Трасето е означено с червен цвят, което показва, че е за напреднали карачи. Стартът му е споделен с този на „Пинокио“, но плавността и лесните елементи приключват още след първото разклонение, което ще ви вмъкне в „Дядовата ръкавичка“. Поемайки по „Ръкавичката“ , трябва да знаете че всичко зависи от добрата техника и контрола на скоростта.  

Дължината на трасето не е голяма – само 1,3 км. , но времето за спускане е над 3 минути даже и за професионалистите.

За организирано каране и трансфери натиснете тук.

"ЗАВИВКАТА"

3.BIKE-ELEMENTS-FOR-WEBSITE-2.png

Само на 30м. от старта на "Пинокио“ и "Дядовата ръкавичка" е началото на пътеката с многото завои, която нарекохме „Завивката“. Както се досещате, отново името не е случайно и я препоръчваме на напредналите любители на планинското колоездене. Трасето е с червена маркировка и дължина от около 1.7км.

След първоначалното каране по дълга права,  рязко се насочвате към поредица от "обратни" завои, врязани в стръмен склон. Адреналинът е гарантиран, особено за тези, които държат високо темпо през цялото време.

Информация за трансферите тук

ВЕЛОТРАСЕТА  В МЕСТНОСТ ПОТОКА

НАД с. БОРИКОВО

"ПАТИЛАНЦИ"

1. BIKE-ELEMENTS-FOR-WEBSITE-2.png

Вело трасето „Патиланци“ е с дължина 3,7 км. и е подходящо за семейни вело приключения, за деца и за начинаещи в планинското колоездене.

Началото на „Патиланци“ е от местността Потока с надморска височина от 1330м. Пътеката следва очертанията на стария кльон през прохладна букова гора. На места стълбовете от кльона са добре запазени и може да проследите линията, по която навремето е охранявана държавната граница.  Следва плавно спускане през гората, което ще ви изведе на тучни зелени ливади. След ливадите има леко спускане по пътеката, която преминава в плавни серпентини и достига крайната точка на маршрута - Широк мост. От там може да се придвижите по асфалтовия път до с. Могилица.

За организирано колоездене по маршрута организираме трансфери до началната точка в местност Потока. Минималния брой участници е 4 човека. 

За повече информация натиснете тук

"ЩУРЧО"

3.BIKE-ELEMENTS-FOR-WEBSITE-2.png

Това велотрасе не е за всеки. Кръстено на героя от разказите „Патиланско царство". „Щурчо“ е с вид на състезателно трасе за ендуро или спускане, маркирано с червен цвят и е подходящо за много напреднали карачи, и експерти сигурни в уменията си. Такова трасе липсваше преди във „Велоприключения по Арда“, но през късната зима на 2021 година успяхме да го изградим и да стартира в близост до новата панорамна площадка „Върхът“ над село Могилица.

Поради това, че трасето е със северно изложение и на места споделя стара, врязана в скалите пътека, съветваме любителите на истински екстремните изживявания да не го карат в дъждовно време, а като алтернатива да изберат велотрасето „Смехурко“, което стартира от същия връх.

Срещата с пешеходни туристи е възможна и молим за толеранс и

разбирателство от страна на колоездачите, защото тук във „Велоприключения по Арда“ важи законът - „Планината е за всички“.

„Щурчо“ е с дължина от 2,5 км. и денивилация от 380 м., а като

времетраене трудно би успял някой да се справи под 7 минути.

"СМЕХУРКО"

2. BIKE-ELEMENTS-FOR-WEBSITE-2.png

Изградихме „Патиланци“ със зелен цвят за начинаещите, а „Щурчо“ е червено за професионалистите. За да са доволни всички,искащи да се спуснат от местност „Потока“, през която се преминава за панорамна площадка „Върхът“, създадохме трасето „Смехурко“. То е със син цвят и е подходящо за напреднали планински колоездачи.

 По името му се усеща, че има за цел да усмихне широко преминаващите през него с колело. Изградихме го с множество преодолими за повечето напреднали карачи, хоризонтални скокове под формата на дървени конструкции.

Трасето минава през южно ориентирани ливади и горички като финишира на главния път между с.Могилица и с.Арда.

DSC07857.jpg