ПРИКЛЮЧЕНИЕ ДО ЛЕЧЕНЕ ИЗВОР "ЛЪДЖАТА"

Изходна точка: с. Буката

Времетраене: 2 часа

Трудност: лека

Денивелация: 200м

Началото на маршрута започва от с. Буката, като може да оставите автомобила си до Хаджийските къщи. От там следвате маркировката и в края на селото ще стигнете до указателна табела, пред която уморено си почива едно старо трабантче. Горският път ще ви поведе през прохладна букова гора. Оглеждайте се за маркировката. След гората ще се озоведе сред чудно зелени ливади. Продължавате по пътеката и не след дълго ще видите чешмата Лъджата.

Историята и е интересна. Местните хора казват, че с  водата и от край време са лекували всякакви кожни заболявания и брадавици, както хора, така и животни.  Дядо Кетьо от Арда, който е на 87години ни разказа личните си преживявания. Когато бил малечко детенце на 5-6 годинки, му обръснали главата с бръснач (тогава е нямало фризьори). Главата му цялата станала в рани и струпеи.  Всички баби се втурнали да го лекуват, мазали го с различни мехлеми и мазила и не му минавало. Тогава татко му го завел  на Лъджата, измил го хубаво с целебната вода и раните му минали.

В недалечното минало пък по Гергьовден пък момите от съседните села Буката, Могилица и Арда са се събирали за обичая Адрелез.

Днес  чешмата още си е там, посещават я морни пътници и хора в нужда, а за благодарност за лековитата и прохладна вода оставят паричка в дар.