НАДАРСКИ НАДПИС

DSC01061l.jpg

Надарският надпис е открит и заснет през 1968г. от отец Димитър Василев от с. Кремене. Той му бил показан от местен овчар. 

Надписът представлява изсечени йероглифи и знаци, за които се смята, че са тракийски. Намира се в близост до с. Надарци, откъдето е получил и името си. Достъпът до него е сравнително труден. Самият надис е изсечен на скала, която се намира на тихо и заветливо място. Ако няма кой да ви го покаже, трудно ще го откриете. 

Информацията за него е оскъдна. Единственият, който му е обърнал по-голямо внимание е Мартин Константинов в своя блог наречен Прародината. Според него знаците в надписа имат своите аналози в писмената култура на праисторическата култура Винча, която се е развивала на територията на Западна България и Сърбия (V-VI хил. пр. Хр.). Той намира съвпадения и  с надписите от Белинташ и Ситово и предполага, че най-вероятно  е изсечен около 3000г. пр. Хр. 

Надписът все още не е добре проучен и разчетен, но  е още едно хилядолетно свидетелство за древността на писмената култура по нашите земи. 

Ако сте любопитни да го видите,  може да се свържете с ТД "Крепостта -Могилица", които разполагат с планински водачи и могат да ви заведат до мястото. 

DSC01065l.jpg