ПЕЩЕРА УХЛОВИЦА
DSC06972w.jpg

Пещера Ухловица е един от 100-те национални туристически обекта.Тя се намира на два километра след село Кошница в посока село Могилица. Достъпът до пещерата е със средна трудност – от паркинга следва преход по черен път с дължина около 700 м. като за това разстояние се преодолява денивелация от 170 м., което включва и 190 стълби.
Ухловица е разположена на 1040 м надморска височина, а температурата в нея през цялата година е 10° – 11° С. Дължината й е 460 метра, като само 330 метра от тях са пригодени за посещения. Изследвана е през 1968 г. от братята Георги и Димитър Райчеви, а името ѝ произлиза от думата „улулица“ – вид сова, която живее в пещерата. Това е една от най-старите пещери в България на възраст над 3.5 милиона години и е пропастна. Със своите красиви образувания често е сравнявана с подземен дворец. Пещерата е на няколко етажа. В горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. Тази галерия е и най-красивата част на пещерата. Най- интересните скални образувания тук са коралитите и драпериите, някои от които наподобяват пипала на октопод, както и фигури на “Баба Яга” например, “Стопанинът” на пещерата, а след него и “Стопанката” с 4-те ѝ деца са само част от нейните забележителности. Най-голямата атракция, обаче се намира в дъното на пещерата. Това е бял варовиков водопад, който блести, заради парченцата калцит, от които се е обраазувал, а под него са разположени 7 красиви синтрови езера, които рано напролет се пълнят с вода.
В Ухловица живеят осем вида прилепи, пет от които попадат в застрашените от изчезване видове в Европа.

 

Пещерата не е подходяща за деца под 7 години и за хора, имащи затруднения в придвижването. Освен външните 190 стъпала, в самата пещера има още 280 метални стъпала, които се преминават два пъти, защото стигайки до края на пещерата трябва да се върнете обратно до нейния вход.

Координати 41.51204, 24.66158
Какво да посетим наблизо:
Крепост "Калето" до с. Кошница, каньон Горло, Агушевите конаци,
пещера Надарска