Пещера Ухловица

Пещера Ухловица е един от 100-те национални туристически обекта.


Тя се намира на два километра след село Кошница в посока село Могилица. Достъпът да пещерата е със средна трудност – от паркинга следва
преход по черен път около 700 м. като за това разстояние се преодолява денивелация от 170 м., което включва и 190 стълби.
Ухловица е разположена на 1040 м надморска височина, а температурата в нея през цялата година е 10° – 11° С. Дължината й е 460 метра, като само 330 метра от тях са пригодени за посещения. Изследвана е през 1968 г. от братята Георги и Димитър Райчеви, а името ѝ произлиза от думата „улулица“ – вид сова, която живее в пещерата. Това е една от най-старите пещери в България на възраст над 3.5
милиона години и е пропастна. Със своите красиви образувания често е сравнявана с подземен дворец. Пещерата е на няколко етажа. В горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. Тази галерия е най-красивата част на пещерата. Най- интересните скални образувания тук са коралитите и драпериите, много наподобяващи пипала на октопод. “Баба Яга”, “Стопанинът” на пещерата, а след него и “Стопанката” с 4-те ѝ деца са само част от нейните забележителности В дъното на пещерата има бял варовиков водопад, който блести, заради парченцата калцит. Пещерата завършва със 7 красиви синтрови езера, които рано напролет се пълнят с вода.
 

В Ухловица живеят и осем вида прилепи, пет от които попадат в застрашените от изчезване видове в Европа.
Пещерата не е подходяща за деца под 7 години и за хора, имащи затруднения в придвижването. Освен външните 190 стъпала има още 280, които са вътре, а те се преминават два пъти. Това се налага, защото стигайки до края на пещерата трябва да се върнете обратно до нейния вход.

Координати 41.51204, 24.66158
Какво да посетим наблизо:
Агушевите конаци; Хаджийските къщи в с.Буката; пещера Надарска

DSC068241cr.jpg