Search

Ашлия

Искаме да ви покажем едно кулинарно приключение - традиционното ястие ашлия. Ашлията се готви за специални поводи – сватба, раждане на дете, гости. Най-общо казано ашлията е сладък ориз, приготвен по специален начин.

Нашата баба Минка и племенницата и Елена ни показаха как се приготвя този вкусен десерт. Първо трябва да се сварят шушульките (това са сушени ябълки).

Колкото повече шушульки се сложат, толкова по-ароматно става ястието. След като са готови, водата се прецежда и в нея се вари ориза. Тук баба Минка ни обясни, че има тънкост – оризът трябва хубаво да се свари преди да се добави захарта, защото иначе се пресича и остава твърд. За повече аромат му добавиха и няколко пръчици карамфил и шепа стафиди.

Когато стана готов ориза, Елена го разсипа в саханите и го украси със сушени сливи сливи.

Опитахме го – много вкусен десерт! Благодарни сме, че баба Минка и Елена ни показаха тази рецепта, за да можем да я споделим с вас.

03.08.2020

18 views0 comments

Recent Posts

See All

©2020 by Arda Adventures

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram