Search

Баба Севда от Черешките

Здравейте, приключенци!

Ето я и обещаната история за срещата ни с баба Севда. Когато се разделихме с дядо Шабан, тръгнахме на разходка из селото. Вече знаехме, че няма други обитатели и искахме да съберем още хубави моменти от есента, за да ви ги покажем. Така стигнахме до една ливадка между къщите и чухме шум, все едно някой коси. Спогледахме се изненадани и решихме да проверим кой ли вдига този шум. Така видяхме източника на шума - баба Севда. Тя не косеше трева разбира се, а събираше с едно гребло падналата шума под един орех, за да може по-лесно да събира падналите орехи.

За да сме честни, това не е първата ни среща с нея. Видяхме я и когато бяхме за първи път в Черешките. Тогава тя ни каза, че си е там само през лятото, а иначе е при децата си в Смолян. Така сегашната ни среща беше съвсем неочаквана. Попитахме я защо си е пак на село. А тя засмяна ни каза, че децата я изпратили, за да я предпазят от вируса.

Помогнахме и да събере орехите, а баба Севда ни разказа колко хубаво и е на село. Как всеки ден като стане, закусва и после излиза навън – я орехи ще събере, я ябълки, плод от глог и други билки за чай. Помогнахме и да обере и една висока ябълка – била много вкусна, пък тя каквато е дребничка не можела да я стигне, а е грехота такива ябълки да пропадат. Накрая нарамени с торбите с ябълки и орехи я съпроводихме до нейната къща. Пътьом видяхме и една дюля, отрупана с плод. Баба Севда ни извади чанти да оберем и нея.


Като типична родопчанка не ни пусна да си ходим преди да ни нагости. Извади пържени кюфтенца и хляб, а ние си бяхме и изгладнели, и седнахме да припек до нейната къща.

Обсъдихме времето, хората, миналото на селото – колко много хора са живели там, разменихме рецепти за ябълков оцет и стана време да си тръгваме. На изпращане тя ни даде и орехите, които събирахме заедно, и ябълки, и дюлите.

Аз лично докато говорих с нея имах усещането, че в баба Севда се крие едно малко палаво момиченце - усмихнато, шеговито и с искрички в очите.

Щастливи сме, че срещаме такива хора и с радост споделяме тези срещи с вас.

19.11.2020

20 views0 comments