Search

Бай Ангел Марков от Гудевица

Днес искаме да ви запознаем с Ангел Марков от Гудевица. Преди две седмици бяхме на фото лов за есенни пейзажи и го срещнахме по пътя за Гоздевица с овцете му. Той искаше да ни разкаже много истории за района, но за съжаление нямахме много време, но обещахме да се видим пак. Така и направихме.

Видяхме се с бай Ангел след няколко дни и се раздумахме. След като се уволнил от казармата, една година работил дюлгерин в Гудевица и околните села. През 1967 г. започнал работа като охрана към горското стопанство и така до 1970г. През тази година се оказало, че търсят старшина за заставата в Сивино и така 15 години му минали там. През 1990г. се наложило да напусне, защото брат му починали трябвало да се грижи за семейството. Мъчно му стана за тези минали времена, но животът е такъв – има и хубаво и лошо.Разказа ни легендите за в. Ком – за затрупаната църква, за девойката със златния стан, за иманярите, които постоянно търсят злато.

Сега живее с жена си в Гудевица. Преди 7-8 години е имал крава и кон, но днес гледа само няколко овчици, които са неговата гордост. Заведе ни да ни ги покаже, а те щом усетиха стопанина си, веднага дотичаха да го посрещнат.


Питахме го как се живее днес на село. Бай Ангел с усмивка ни отговори, че по-хубаво от сега не е живял – пенсията му стига, в градината си гледат картофи, фасул и други зеленчуци, овчиците имат агънца, даже близнят. Какво повече му трябва на човек?

Ще си кажете, какво пък толкова интересно има в този човек, че ви разказваме за него. Аз смятам, че всеки човек е цяла вселена. Вгледайте се в снимките на бай Ангел. Той е на 76 години и има живец, ищах да свърши още много неща, да е полезен на себе си, на децата си, на обществото.

Пожелаваме си да има повече хора като него.

10.11.2020

11 views0 comments