Search

Времето на бъзовата лимонада

Здравейте, приключенци!

Лятото вече е тук. Юни освен, че е първият месец на лятото е и месецът на билките. Тъй като Еньовден е утре, ние искаме да споделим с вас една билкова освежаваща напитка, подходяща за горещите летни дни, а именно сокът от бъз, наричан още свирчовина. Лошото в случая е, че се прави в много кратък период, когато е цъфнал и когато започнат летните жеги, вече е свършил.

Пропорциите за приготвяне на сока са различни. Ние пробвахме следната рецепта:

20 цвята пресен цвят от бъз. Хубаво е да го наберете от чисто място, без замърсявания от автомобилно движение, за да не се налага да го миете. А защо не трябва да миете ли? Защото цялата магия е в прашеца на мъничките му цветчета.

5 литра вода

Захар на вкус. В нашия случай 500гр.

3 лимона нарязани на шайби.

Всичко това се смесва с подходящ съд и се оставя на хладно. Нужно е да го разбърквате от време на време, за да се разтвори хубаво захарта и да се омешат ароматите. След 24 часа може да го прецедите и да го пиете с удоволствие.

Ние си взехме малко за днешното приключение и трябва да споделим, че вкусът му е свеж и много приятен.

Опитайте и вие!

23.06.2020г.

1 view0 comments