Search

Да насеем фасула

Здравейте, приключенци!

Ако сте любители на гозбите с фасул сигурно знаете, че има две разновидности на бобените зърна – обикновени и „страхотни“. Е, фасулът отгледан в Родопите е от втория вид.

Най-известен разбира се е смилянския фасул, но истината е, че фасулът, гледан в Родопите е изключително вкусен. Тайната се крие в специфичните почвени условия, надморската височина и влажността на въздуха.

Сега е сезонът на сеитбата на картофите и фасула, двете основни култури, които се отглеждат тук от векове. При нашите обиколки неминуемо попадаме на семейства, които използват хубавото време, за да засеят нивите.

Така се срещнахме и със семейството на нашия приятел Емин Капитанов от с. Речани.

Разказаха ни, че бобът иска много поливане, понеже има плитка коренова система. Тънкостта е, че трябва да получава вода редовно, но не и много обилно. Доста работа е за стопаните.

Отглеждането на фасул в Родопите е традиция, която се предава от поколение на поколение. За семена за следващата година се избират най-хубавите и най-жизнените бобчета и се съхраняват на сухо и хладно - това е най-важното и първото, което се прави, когато се прибере реколтата.

Разкрихме ви тайната на вкусния фасул, а ако идвате насам, не пропускайте да опитате някоя от вкусните фасулени манджи, които се приготвят в Коритото.

14.05.2021г.


8 views0 comments