Search

Еньовден 24.06.2021

Здравейте, приключенци!

Отново е Еньовден!

Има много поверия свързани с празника на лятното слънцестоене, но на този ден най-много се почитат билките. Вярва се, че нощта срещу Еньовден е изпълнена с особена сила и билките набрани в тази нощ или при изгрев са най-лековити. Рано сутрин, преди изгрев моми и невести, врачки, баячки и магьосници събират билки, които ползват за лек през цялата година.

Най-почитано е еньовчето. Според народните вярвания по човека ходят 77 и половина болести. За 77 болести има цяр, само за половинката болест – няма. Всъщност, и за нея има половин билка, но нея само посветени билкари могат да намерят в потайната доба на еньовденската нощ и да използват.

Момичетата и жените от клуб „Хоро“ още снощи започнаха подготовката за празника в Горна Арда. Девойките браха билки и направиха еньовски китки и венчета. Тези китки се наричат се оставят през нощта навън, а на сутринта се гадае за здравето на този, за когото е наречен китката. Китките се запазват и се окачват в къщата, като през годината се ползват за лекуване.

С лечебните треви и цветя, набрани на зазоряване на Еньовден увиха и голям еньовски венец, през който всички се провират за здраве. Той също се запазва и се използва срещу болестите.

След ритуала се включихме в празненствата на площада пред кметството, където се изви хоро. Разгледахме изложбата на фотографите Златко Латев, Павлина Латева и Желиян Николов, които са снимали обичая от неговото първо провеждане през 2005г. до 2020г.Организаторите от клуб „Хоро“ пуснаха в любимата ни река Арда миналогодишния еньовския венец, за да бягат далеч болестите. После донесоха венеца, който бяха сплели в нощта на Еньовден, за да може всички гости да минат под него. И ние бяхме там, минахме три пъти под венеца за здраве и бяхме дарени с еньовска китка.

Прекрасните домакини от Горна Арда бяха приготвили невероятни вкусотии – сладки, мекици, оризов клин, баница с лапад и коприва, и много други неща.

Благодарим на кметския наместник Елмира Ананиеваза поканата. Празникът беше прекрасен, а ако искате да се докоснете до магията на Еньовден, запишете си датата за следващата година ;)


24.06.2021г.

Горна Арда


4 views0 comments