Search

Златото на Родопите

Здравейте, приключенци!

Днес ще ви разкажем за златото на Родопите. Сигурно се чудите какво пък сега е това. Ами…златото на Родопите са картофите. Разказвали сме ви и друг път за тях – кога са се появили, как са започнали да ги отглеждат и какви вкусни ястия стават от тях (особено родопския пататник).

Днес обаче, ви показваме как се вадят картофите. Нали обикаляме в търсене на интересни истории и приключения и май, май те сами ни намират. Така се случи и с тези снимки. Попаднахме рано сутринта на импровизираната „бригада“ на семейство Елмира и Вихър Ананиеви от Горна Арда. Ели между другото е кметски наместник на селото, но я сварихме с кърпа на главата, запретнала ръкави да събира картофи на нивата. Съпругът и Вихър, караше Ламборджинито – съвсем истински трактор, а жените събираха сладките златни картофи. И ние се включихме в събирането – много обичаме картофи, особено пържени.


Ели ни обясни, че на едната нива картофите са най-хубави пържени и на пататник, а на другата сортът е хубав за готвене на яхния и всякакви други манджички с картофи.

Вкусни са родопските картофи, но местните хора споделиха, че вече не произвеждат както по-рано. Няма кой да им изкупува продукцията, трудът който полагат е голям, няма хора за сеенето и прибирането и накрая, като теглят чертата, сметката не излиза. Вихър сподели, че преди години са идвали прекупвачи и им предлагали по 0.07лв. на килограм, пък и днес вносните „патета“ са много по-евтини от българските. Затова днес повечето хора гледат картофи само за лични нужди и много малко разчитат на продажби.

Ние сравнихме картофите от магазина и тези от Коритото. Ами…вкусът е много различен.

Използваме този пост, за да ви призовем да подкрепите българските производители. Не забравяйте, че каквато и да е земеделска продукция, произведена в България е расла на родна земя и само този факт я прави по-вкусна.

10.10.2020

28 views0 comments