Search

Лятна буря над Черешките

Здравейте, приключенци!

Днес ще ви покажем едно село, в което отдавна не бяхме ходили – Черешките. На път за там ни хвана лятна буря, сякаш и времето беше усетило тревогата в сърцата ни.

Бяхме решили да навестим дядо Шабан, защото разбрахме, че синът му е починал без време. Бурята ни спря за малко, но пък точно в такива мигове може напълно да усетим мощта на природата и да си дадем сметка, колко малки сме всъщност. За щастие бурята бързо отмина и ние продължихме своя път. Нарочно оставихме колата по-надолу, за да се разходим до къщата на дядо Шабан. В горната махала на Черешките не беше капнала и капка дъжд, птиците радостно пееха, а около нас едно зелено, зелено…

Стигнахме до къщата. Заварихме дядо Шабан самичък приседнал на двора, погълнат от мъката си. Зарадва се като ни видя и веднага се разтича да ни почерпи. Разказа ни за сполетялото го нещастие се зачуди как ще я кара занапред. Внуците го карат да се прибере в града, защото той е последния останал постоянен жител на селото. И сигурно така ще направи, защото както сподели, сам вече му тежи да се оправя с градината, животните и пчелите.

Разведри се малко с нас и ни покани да видим агънцата му. Тази година всичките му овце близнили. Влязохме в кошарата и агънцата като го усетиха бързо, бързо го наобиколиха. Погали ги дядо Шабан, заговори им, а те като деца, очакващи любимото си лакомство го гледаха в ръцете. Каза ни, че така и така е решил, че ще ходи в града, ама ще му е най-мъчно за животните.

Разказахме ви тази малко тъжна история не за друго, а защото такъв е живота.

С напускането дядо Шабан и село Черешките ще се присъедини към многото вече обезлюдени села в Родопите. А ние ще продължим да ви разказваме за тях, защото докато има хора, които ги помнят и те са живи.

06.07.2021г.


5 views0 comments