Search

Майсторката на родопски терлици баба Минка

Здравейте, приключенци!

Днес ви представяме баба Минка Ръженикова от с. Могилица – майсторка на родопски терлици.

Баба Минка е на 89г., останала вдовица преди 35 години, сама се грижи за градинката и къщата си. Тя е и една от последните родопчанки в Коритото, която е съхранила традицията на изработка на красивите родопски терлици – талисманите на всеки дом.

До преди 50 години терлиците са били задължителна част от невестинския чеиз и са част от даровете за най-близките родственици по време на сватбата – мъж, свекър, свекърва, девер. Редно било, когато булката посреща гост да им поднесе терлици за обуване, да подари терлици на дружкаили жена от новото и семейство в знак на уважение. Много здрава била и традицията, когато се ходи на гости, жената да носи красиви терлици за всеки от семейството си. До пределна възраст родопчанката има терлици за дар – да посрещне млада снахав дома си, да подари, че сее родило първо внуче или да подари на някой дошъл на гости в дома и.

В наши дни терлиците са се превърнали в най-красивият сувенир от Родопа планина.

Баба Минка твърди, че най-хубаво е терлиците да се кроят на лек ден – понеделник или четвъртък. За булка те са червени, а за младоженец – кафяви, но много гайтан се слага за украсата им. За първо внуче са се везали терлички от бяла аба с червен конец.


Баба Минка е единствената майсторка-терличарка, която още може да украсява терлиците с гайтан, от който прави „охлювчета“, „хурки“, „борики“, „кафезчета“, „плетенички“, „кривулички“, „гроздове“, „метлички“. Малко и тежи, че вече не вижда, но е запазила невероятната си фантазия и живата връзка със заобикалящия природен свят, която претворява с чувство на изящност.

Според поверията на родопчаните, във всеки дом трябва да има поне един чифт, за да бъдат здрави стопаните и гостите им.

Посетете Коритото и не пропускайте да се сдобиете с чифт чудно везани терлици.

30.06.2020

220 views0 comments