Search

На гости в с. Димово

Здравейте, приключенци!

Днес ви разказваме за малкото селце Димово. Намира се между селата Кремене и Надарци и се състои от две махали, чиито къщи са накацали по склоновете на планината. До Димово се стига трудно по черен път до долната махала, а до горната има само пътека. В Горно Димово има само двама жители, а в Долно Димово има хора само през лятото.

Когато решихме да посетим Димово, случайно се срещнахме с Албена и Минчо Огнянови. Албена тъкмо беше набрала домати, краставици и магданоз от градината и ни покани да починем в нейната къща. Разказа ни, че от 18 март са се качили в селото и не са слизали в града. Докато се радвахме на хубавата и градина и нарязаните да се сушат ябълки за ошаф, дойде и нейния съсед Митко Журналов -„Журнала“, който всъщност е и първи братовчед на мъжа й. Той ни каза, че пъпа му е хвърлен в селото и използва всяко минутка свободно време да се прибере в бащината си къща. С такава любов ни говори за селото, как веднъж преди години е намерил ранен картал, че в околностите на селото е имало стара ковачница и излизала керамика от римско време. А най-интересното, което ни сподели беше: „Знаете ли, че нашето Димово го има описано в книга? „Историкът“ се казва и там се разказва, че главата на Дракула е погребана на тайно място в селото.“


Наканихме се да си ходим, но нашите любезни домакини не ни пуснаха, защото трябвало да се запознаем и с другите им съседи.

Венета и майка и бяха седнали на хлад под черешата в двора. Отидохме и тях да видим, а те зарадвани от нашето неочаквано посещение и казаха, че няма да ни пуснат преди да ни нагостят. И докато ги убеждавахме, как трябва да вървим към следващото ни приключение, Венета извади прясно приготвен кешкек, Албена направи салата от доматите и краставиците, които беше набрала, а Журнала извади овче кисело мляко. Не бяхме хапвали толкова вкусно.

Елате и вие, родопчани са гостоприемни и се радват много на неочакваните гости.

Велика е Родопа, защото хората, които я населяват са с чисти и добри души.

02.09.2020

28 views0 comments