Search

На курбан в Горна Арда

Здравейте, приключенци!

Днес в Горна Арда се стягат за курбан. Сигурно не знаете, но традиционните курбани в нашето любимо Корито са обвързани с един обичай – предой. Предоят е древен ритуал, който се изпълнява още от езическо време. Той е традиционен за селата от Коритото, чийто поминък в миналото е бил овцевъдството. Избере ли се веднъж денят, овчарите започват трескава подготовка. Всички се събират на едно място, обикновено в кошарата, за да издоят заедно овцете си. Всяко ведро се записва на рабош. Според това, колко ведра има записани срещу името на овчаря се определяи количеството мляко, което ще получава стопанинът от овцете си за сезона.


За съжаление днес в селата се отглеждат все по-малко овце, но там където ги има традициите още са живи. Овцете са спасявали българина в тежки времена, вярваме, че ще го спасяват пак ако се наложи. Отглеждането им днес е трудно, но има и млади хора, които се захващат с овцевъдство, така че има надежда.

По нашите села след предоя се приготвя курбан за здраве на хората и на овцете. Традиционно се готви кешкек и овча курбан чорба.

Цяла нощ майсторите на кешкека бяха около седемте казана. За тазгодишния курбан бяха дарени 14 агнета. Попитахме кой е майстора на вкусния кешкек и единодушно ни посочиха баба Минка Коджова. Тя вече не може сама да приготвя традиционното ястие, но с огромно желание предава своите знания и майсторлък на своите наследници.

Много хора дойдоха на празника. Ние нали сме любопитни ги разпитахме дали са дошли само за кешкека. Повечето гости ни отговориха, че наистина кешкека в Горна Арда е най-вкусният, които са опитвали, но причината да дойдат е да се видят с приятели и роднини. В това забързано ежедневие някак забравяме важните неща, едно от които е да сме заедно и да споделяме както радостните моменти, така и тъжните.

И ние се видяхме с много наши приятели от Коритото, раздумахме се, опитахме курбан чорбата и кешкека и си обещахме да намираме повече поводи да се събираме заедно.

03.07.2021г.

с. Горна Арда

5 views0 comments