Search

Пазителят на сиренето от Бориково

Updated: Jul 13, 2021

Салих Паша е пазителят на истинското сирене, наричано толумско, което прави по рецепта запазена 500 години.


Ако се чудите какво е толумско и от къде идва името - толум на турски означава корем, мях. Сега имаме хладилници и модерни методи за съхранение на сирената, но в старите времена, единственият начин да запазят сиренето за по-дълго бил мяхът от козя кожа.

Сиренето се приготвя от прясно овче мляко, прецедено през тензух, за да се отстранят всички мръсотии при доенето. След това се сипва в кацата и му се слага мая за сирене. Когато се сгъсти, сместта започва да се бие на ръка – равномерно и без прекъсване около час и половина. От време на време се налива малко студена вода, за да не залепва маслото по стените на съда. Когато е готово, маслото се отделя в друг съд, а битото сирене се слага в казан с топла вода на огъня и се бърка докато се сгъсти. След като се е сгъстило, сиренето се изцежда и се пълни в мях.

Мяхът се прави от кожата на яре без ручалките (крачетата). Кожата трябва да е остригана до 1см и се зашива с космите навътре. На външен вид много прилича на гайда. След като е готов, мяхът се надува, за да се провери да не изпуска от някъде. Ако мине проверката е готов за пълнене на сиренето. Ярешкия мях събира 15-20кг. сирене. Сиренето се натъпква плътно с помощта на буталка, за да няма излишен въздух.

Така сиренето може да престои месеци в зимника. В мяха сиренето диша, тъй като кожата има пори, а макар и да е с козината навътре, когато се извади, в него няма дори и косъм.


468 views0 comments