Search

Празникът Адрелез в Могилица

Здравейте, приключенци!

Всяка година на 6-ти май в Могилица се отбелязва празникът Адрелез. Традицията повеялява при изгрев слънце млади и стари да се окъпят в росата по ливадите, а после да се люлеят на дрян, за да са здрави през цялата година.

Родопчани вярват, че на този ден водите придобиват магическа сила и могат да изцеляват всякакви болести. Нямахме търпение да отидем на празника, за който ни бяха разкавали толкова време. Дойде дългоочаквания ден и ето ни на Адрелез.

Както повелява традицията, всичи се събрахме рано на ливадите до лечебния извор Лъджата, където всеки трябва да се умие с роса, за да изгони болестите.

Младите невести търсиха четирилистна детелина и я намериха, а после я откъснаха със златна паричка за здраве и берекет.

След това млади и стари се полюляха на люлката вързана на дряново дърво, за да са здрави и гъвкави като дряна. После всички отидохме до лечебния извор да се измием и пием от водата. На този ден водата има лечебни свойства и дарява здраве и вечна младост на всеки, който се докосне до нея.

Педставяме ви кратък филм от празника и искаме да изкажем благодарности на Народно читалище „България -1837“ в с. Могилица, на фолклорна група „Родопска зора“ и на гайдаря Славчо Кичуков от с. Букова поляна затова, че пазят традициите.

06.05.2021г.


24 views0 comments