Search

Пчеларят Карамфил от Киселчово

Здравейте, приключенци!

Днес ще ви разкажем за едни удивителни и неуморни същества, които поддържат живота на планетата ни на малките си крилца – пчелите.

Отдавна искахме да се срещнем с пчелар в Коритото и сякаш чула мислите ни, Вселената ни подари тази среща. Срещнахме пчеларя Карамфил Хаджийски през един от малкото слънчеви дни напоследък в село Киселчово. Тъкмо преглеждаше кошерите и ние слязохме до пчелина и се заговорихме.

Той ни разказа, че родом е от Тикале, но първата му жена, която починала много млада била от Киселчово и сега има два пчелина и в Тикале и Киселчово. Занимава се с пчеларство от 35 години.

Попитахме го къде се събира по-хубав мед в Киселчово или в Тикале. И Карамфил започна да ни разказва. Медът, който събират пчелите тук е полифлорен. В планината няма химия. В периода 1929-1936г. е направено изследване върху качествата на меда добиван в един доста широк район от Апенините до Кавказ. Според изследването, медът добиван в Родопите е на първо място по полезни качества. И пчеларят подробно ни обясни защо – защото в Родопите добивът е по-малък, няма големи полета с посеви, които се третират с химикали. В полето ако добивът от кошер е 50-60 кг.в планината е между 5 и 10кг.

Помолихме го да ни разкаже любопитни факти за пчелата и той с удоволствие се съгласи.

На първо място пчелата е интелигентно насекомо, те прижават т.нар. колективен разум. Мозъкът и е колкото връх на игла, но тя има способност да запаметява обекти, образи и цветове и да предава наученото на своите посестрими в кошера посредством специфичен танц. Пчелата има забележителна способност за учене и запомняне на неща, като е в състояние да прави и сложни изчисления на изминаваното разстояние и ефикасността при търсенето на храна. Една пчела работничка може да прелети разстояние от 6км. на ден в търсене на прашец.

Пчелите комуникират една с друга чрез танцуване, което те могат да разберат дори и при пълен мрак. Така пчелите-разуз9навачи информират останалите пчели-работнички как да стигнат до точното място на пашата. С характерен танц на кръгове и осморки те дават изключително изчерпателни сведения за вида, разстоянието и посоката на пашата.

Във всеки кошер живее само една пчела майка. Нейното тяло е напълно развито и през целият си живот разполага с функционираща репродуктивна система. Осигуряването на нови поколения пчели е и нейното основно задължение. Процесът на размножаване се случва само веднъж, но в него участват няколко различни търтеи. Пчелата майка има способността да снася до 2000 яйца на ден. Всяко яйце бива снасяно и позиционирано в отделна клетка на медената пита, изградена от пчелите работнички. Пчелата майка има анатомичната възможност да избере кои яйца да оплоди и кои не. От оплодените яйца се раждат пчели работнички, а от неоплодените – търтеи.

Всички пчелни продукти имат невероятно полезни свойства за човека, стига пчелите да са отглеждани правилно и съответно продуктите им да са добити по правилния начин и в подходящото за това време.

Карамфил ни обясни, че най-добрата храна за пчелите е чистия пчелен мед. Показа ни приготвените пити за подхранване на кошерите. За да е здраво и силно едно пчелно семейство, то трябва да разполага с 90 кг. мед и 60 кг. прашец на година.

Много ни разказва Карамфил за пчелите, започва за едно, прехвърля се на други и през смях ни каза „А бе, то няма край, ако искате да слушате“. Неминуемо засегнахме и теми за живота, който живеем и как е било преди. Спомни си, колко хора са живели в Киселчово, имало е 3 билюка овце, мандра, двама говедари за Долно и Горно Киселчово. И се чуди той как тази богата държава(нашата) се е докарала на това дередже. И надеждата му е, че пак селото ще изкара България от тази криза, защото селото е спасило страната ни след двете национални катастрофи.

Мъдър човек е пчеларят Карамфил, каза ни, че човек ако не живее със страх от Бога, респект от закона и срам от хората, нищо не става.

Когато се разделяхме се разбрахме да се видим пак когато стане време да вади меда. А кога ще е това време? През юли ако е рекъл Господ.

12.04.2021г.


447 views0 comments