Search

Раденко и "Пречиствателната"

Здравейте, приключенци!

Днес ще ви разкажем за едно момче и неговата цел. Раденко Велинов е от с. Смилян, което е неговото кътче от Родопа планина. Осем години е живял и работил в Шотландия, където се запалил по дърводелския занаят и по-точно по изработката на мебели. В годините на странство сърцето все го дърпало към Родопите. Тук често хората ни казват, че ако си роден в Родопите не можеш дълго да живееш на друго място – планината все ти шепне и те дърпа към себе си и към корените. И с Раденко станало така.

Преди година се върнал у дома и започнал да крачи смело към поставената цел. А тя е ясна, реална и мъчно осъществима. Раденко обаче е родопчанин и мъчнотиите изобщо не го спират, напротив.

Нека ви разкажем каква е целта му. Раденко се е заел да спаси една сграда и да я превърне в център за съхраняване, научаване и предаване на старите занаяти, като финото дървообработване, тъкачество, кожарство, ковачество, грънчарство на младите, както и на всички желаещи да се научат. Идеята за център за изкуства и занаяти е вдъхновена от осемгодишния опит на Раденко в мебелни студиа и ателиета за дървообработка в Шотландия, страна с дълги традиции и специално отношение към занаятчийството.

Ако се чудите защо пък точно е избрал тази сграда, веднага ще ви отговорим.

Израснал е в къща, която се намира точно над пречиствателната станция, но след спирането на работа на завода, тя потънала в руини. Изборът на сградата не е само емоционален – тя се намира на сравнително лесно място почти в центъра на селото. Локацията и площта ѝ са напълно подходящи за реализиране на проекта му.

Името ѝ ще си остане „Пречиствателната“, защото според Раденко местните жители си я знаят така, пък и да се занимаваш с изкуство и занаят е вид пречистване, както емоционално, така и духовно.

Разгледахме сградата. С помощта на приятели и доброволци Раденко е свършил много работа. Успели са да подменят изцяло покрива, който бил течащ и върху него растели даже дръвчета. В момента подготвят вътрешните помещения, които вече са определени – видяхме дърводелските работилници и помещенията предвидени за ателиета за художник, текстил и грънчарство.

Малкият проект на Раденко вече е събрал доста съмишленици – англичаните Питър Томс, който живее в Полковник Серафимово, и е бил основния помощник за ремонта на покрива, художникът Джон Паркър, за който сме ви разказвали, французинът Рафаел от с. Чеплят, Мариана Баракчиева и Симон Родер от Nanka Creative. Мариана изработва бутикови дрехи от мериносова вълна, а Симон, който е швейцарец прави от дърво прекрасни лампи, държачи за колело и ски и много други дизайнерски предмети. В групата има още художник, занаятчия кожар, ковач, тъкачка.

Така за кратко около идеята вече се е оформила малка интернационална група, която работи за обща кауза.

Раденко влага всичко, което печели в проекта, за да продължи работата. Това никак не го обезкуражава. Попитахме го кога планира центърът да заработи. Той се усмихна и ни отговори, че не бърза – хубавите работи искат време.

Ако искате да помогнете за осъществяването на тази прекрасна идея, може да се включите с труд, идеи или с каквото можете. Доброволците в „Пречиствателната“ винаги са добре дошли.

Може да следите проекта и неговото развитие във FB групата:

https://www.facebook.com/groups/259784921840213


17.04.202144 views0 comments