Search

Разходка от Горна Арда до светилището Расилица

Здравейте, приключенци!

Днес ще ви заведем на едно пешеходно приключение до тракийското светилище Расилица. Разказвали сме ви и друг път за него, като за последно ви го показахме как изглежда през четирите сезона. Това място винаги е красиво, освен това е близо до едно от любимите ни села Горна Арда.

Сега решихме да изминем пеша маршрута от Горна Арда до Расилица. Ако и вие решите да се разходите имате два варианта. Първо трябва да отидете до махала Средок. Лесно ще се ориентирате, пък и може да попитате в магазина, който е в центъра на селото. Единият вариант е да изберете нашето трасе „Куцото магаре“, което е малко по-стръмно и диво. Другият е да тръгнете по обновения горски път, който започва в началото на махала Средок. Тъй като сме минавали по трасето няколко пъти, избрахме да минем по пътя.

Всъщност този маршрут се оказа доста приятен. Пътят прекосява широки ливади, преди да навлезе в букова гора. Повярвайте ни, в тези жарки дни прохладата в гората е осезаема. Пътят има един –два стръмни участъка, но като цяло не усетихме никакво напрежение от изкачването, пък и бяхме заети да се дивим на заобикалящата ни природа. Не след дълго излязохме на обширните ливади в местността „Потока“ .

Преминахме по пътя през ливадите и ни остана последната част – да се изкачим до беседката. Това всъщност е и най-стръмната част от маршрута. Нямаше как на беседката седнахме да си отдъхнем малко.

След кратката почивка поехме по добре познатата пътечка и след 10 минути бяхме на Светилището. Ако кажем, че гледката е спираща дъха, ще е малко. Пред нас се откри цялото великолепие на Горна Арда с махалите и Билянска, Барутинска и Средок.

Не случайно траките са избрали това място, за да отдават своята почит към боговете. Там от високото сякаш си по-близо до тях и ако протегнеш ръка може да докоснеш облаците.

13.07.2021г.

53 views0 comments