Search

Разходка с коне в Могилица

Здравейте, приключенци!

Днес ще ви отведем на едно приключение с коне. Сигурно си спомняте, че ви разказахме за един младеж от Могилица – Емо Боров и ви обещахме, че има още какво да ви разкажем за него. Докато си говорихме с него предишния път, разбрахме, че освен овце, отглежда и коне. Полюбопитствахме дали тези коне са езда и Емо ни покани, когато искаме да се разходим с кончетата. Идеята ни се стори много привлекателна, още повече, че на някои от нас щеше да ни е за първи път. Уговорихме се с Емо и на сутринта той ни чакаше пред голямата лъжица в Могилица.

Аз вече имах опит с язденето на кон, но на колегите им беше за първи път. Нали знаете онова чувство, когато вече си направил нещо трудно и вече знаеш как става и чакаш с нетърпение как тези, които опитват за пръв път ще се справят. Въпреки малкото притеснение Мая се справи чудесно, коня беше кротък, пък и Емо, като истински джентълмен ѝ помогна. Нашият фотограф Вальо тръгна пеша, за да направи тези хубави кадри, които сега разглеждате и се присъедини към нас по-късно по горския път.


След наставленията, които получихме от Емо, нашата малка конна групичка потегли. Решихме да направим преход от Могилица през ливадите в местността Ореше, с. Буката и обратно в Могилица.

Да си признаем удоволствието беше голямо. Конете на Емо са изключително кротки животни и дори ние, като съвсем неопитни ездачи се чувствахме сигурни с тях.

Докато се разхождаме, разпитахме Емо откога се занимава с коне и овце и защо е останал на село. Разказа, че е пораснал с животните, винаги са имали животни. Когато е бил едва 5-годишен са имали кон и се научил да язди. Тази любов към животните, която той нарича хоби го накарала да остане на село и сега той, заедно с баща си се грижат за 10 коня и около 30-40 овце. Освен това е и ловджия. Кончетата му са от каракачанска порода, която е много издръжлива и подходяща за планината. Разказа ни, че конете ги гледа най-вече за тръпката. Разбираме го – конят е изключително красиво и благородно животно и контактът с него е много зареждащ. Използва ги най-вече за езда и разходки по маршрутите около Могилица.

Благодарихме му за чудесното преживяване и си обещахме, че ще пояздим пак. Ако и вие искате да опитате, може да попитате за Емо в Могилица или пък му позвънете на тел. 087 883 8422


22.07.2021г.

80 views0 comments