Search

Свиване на кускуз в Могилица

Здравейте, приключенци!

Днес ще ви покажем и разкажем как се свива домашен кускуз (такова е произношението в Могилица). Зимата е подходящото време за приготвяне на вкусното домашно вариво.

Нашите приятели читалището в Могилица ни показаха тази забравена традиция. Захаринка Узунова и Емилия Кьоровска ни разказаха, че едно време във всяка къща се е приготвял кускуз. Технологията е трудна и времеемка. Традиционно са се събирали по десетина жени за приготвянето му. Единия ден се прави за едното семейство, другият за друго и така докато приготвят кускуза за всички.

Какво е нужно за приготвянето му?

Семе – това е суров кускус останал от предходната година и съхраняван специално за целта. Пшенично брашно, царевично брашно и царевичен грис. Хубаво е брашната да са домашни. Навремето във всяка къща е имало домашно пшенично и царевично брашно. По селата е имало много воденици и хората са си млели в тях зърното. Топла подсолена вода, големи нощкви (нощви) и здрави ръце.

Как се прави?

На земята се постила софролок (голяма покривка), върху която се слагат нощквите. До нощквите се слага крога за точене, на който се пресява бялото брашно, до него се насипва царевичното брашно и царевичния грис. В близост се поставя и съда с подсолената вода и малко канче или джезве, за да е по-удобно за наливане.

Сядат две жени от двете страни на нощквите. На дъното им се изсипва семето (ако няма семе от миналата година, се ползват трохи от сух хляб). Върху семето се слага по малко от брашната, налива се малко от водата и започва свиването. Свиването е и най-трудната част. Двете жени въртят ръцете си по посока на часовниковата стрелка, като едната ръка загребва малко от брашното, а другата трие в дъното на нощквите, за да се получат зърната на кускуза.

Когато се свие повече, кускуза се слага в решето, за да се отсее дребното, а това, което остане в решетото се изсипва в тава. Дребното се връща в нощквите и свиването продължава, докато се направи необходимото количество кускуз.

Докато се свива кускуза, на печката се слага казан, в който има висока дървена скара, върху която ще се сложи тензуха с кускуза. Налива се вода под нивото на скарата и се чака да заври. След като водата е готова, върху скарата се слага голямо парче тензух, предварително намокрено с вода, за да не полепва по него кускуз. Тавите се изсипват в тензуха, краищата му го покриват хубаво и се слага да се вари на пара за не по-малко от един час. По време на варенето се проверява да не остане суров.

След като кускуза е сварен се изсипва върху голяма покривка или чисто платно и се стрива докато е още топъл, за да се разделят зрънцата. Разстила се на кърпи за да изсъхне няколко дни на проветриво място и след това се прибира в хартиени или платнени торбички.

Майсторките на кускуза Захаринка, Роза и Емилия ни издадоха една тайна – току що сваленият от казана кускуз е много вкусен. Опитахме го и наистина беше така.

Ако имате желание може да опитате да си приготвите в къщи и да споделите резултата с нас.

14.12.2020

125 views0 comments