Search

Соколарят Иван Василев

Updated: Apr 9, 2021

Здравейте, приключенци!

Днес сме ви приготвили една интересна среща с Иван и Тара. Иван Василев е единственият соколар в област Смолян, а Тара е неговата птица от вида Мишелов на Харис.

Соколарството е древно ловно изкуство, което се е появило преди около 10-12 000 години и по същество е един от най-древните опити на човека да опитоми диво животно. Под лов със соколи се има предвид спортът, при който плячката се улавя, или се прави опит за улавянето й, с помощта на обучени грабливи птици. Това е вид лов, който цели партниране с грабливите птици и стремеж за по-красив, по-хуманен, не толкова унищожителен и същевременно автентичен начин на ловуване.

В Средновековна България ловът със соколи е бил запазен само за царя и близките му боляри. Соколарите са наричани крагуяри (по името на ловния сокол – крагуй) или геракари. Те са били на държавна служба, като задачата им била да събират и обучават соколи за царския лов. Тази традиция продължила и в Османската империя, като соколарите били наричани доганджии. Те както и събратята им в Средновековна България имали специален статут и опитомявали и обучавали соколи за султанския лов.След тази кратка историческа справка, нека ви запознаем с Иван и Тара. Те живеят в с. Турян. Тяхното съвместно съжителство е започнало преди две години. Когато попитахме Иван откъде му е „дошло“ да стане соколар, той ни сподели, че винаги са го привличали грабливите птици и ловът със соколи. Той е ловец от години, но ни разказа, че никога не си е представял, че може да се справи с обучението на ловен сокол. И така до преди две години. Имал е познати соколари от Българския соколарски съюз и с тяхната подкрепа се решил да се заеме с това красиво изкуство. Така преди две години в живота му влязла Тара и го променила към живот богат наразходки с кацнал на ръката хищник.


Тара е много специална млада дама на крехката възраст от 2 години. Закупена е като бебе от лицензиран развъдник в Румъния и от тогава непрекъснато е със своя човек. Иван ни сподели, че винаги е до него - гледат телевизия, пътуват с колата, дори го преследва когато отива да се преоблече в другата стая например. Разполага със собствена стая в къщата и е много дружелюбна към останалите членове на семейството.

Както разбрахте видът ѝ е Мишелов на Харис. Естественото местообитание на вида е Южна Америка и по-специално пустините на Чили и Аржентина. Това е единствената граблива птица, която ловува в групи от 2 до 6 екземпляра, което е удивително, защото повечето грабливи птици са отшелници и се събират само през размножителния сезон.Преди да попитате нямаме ли си грабливи птици у нас, че се ползват такива от Южна Америка, ще побързаме да ви отговорим.

Повечето соколи, които обитават в България са застрашени от изчезване видове. Мишеловът на Харис е предпочитан от соколарите по няколко причини. На първо място – поради неговата интелигентност, възприемчивост и лесна социализация. На второ място - може да се развъжда изкуствено в лицензирани развъдници. Всяка птица притежава съответния сертификат за произход и регистрация.

Разходихме се с Иван и Тара около Турян. Той ни разказа много за нея и как двамата продължават да се учат един друг всеки ден. Като ги наблюдавах отстрани, се удивих на невероятната симбиоза между птицата и човека.

При тренировъчния процес между птицата и соколаря се създава специфична връзка и атмосфера на доверие, което кара птицата да приеме човека като партньор в ловуването. Всеки ден двамата правят тренировки за кондиция. Птицата лети съвсем свободно и се отдалечава на стотици метри от соколаря. Тя се връща при него не по принуда, а заради изграденото партньорство.

Иван ни разказа, че с животното трябва да се отнасяш с любов и уважение. Припомни си грешките, които е правил с Тара. Каза ни, че ако например се отнесе грубо с нея – да я удари, да ѝ дръпне примамката, или пък да не ѝ даде заслужената награда, тя може да се разсърди и да не се върне когато я повика. Птицата е оборудвана с предавател, което е задължително, защото може да се изгуби.Много още можем да ви разказваме за този удивителен тандем, но ще спрем до тук.

За финал трябва да ви кажем, че докато ловът със соколи се практикува по целия свят, а в Европа обучените ловни птици се ползват за обезопасяване на летища и културни паметници, в България е забранен. В член 65, точка 12 от Закона за опазване на дивеча се забранява лова с хищни птици без значение какъв е техният вид и произход. От Българската соколарски съюз се опитват от години да решат този проблем като поставят въпроса пред държавните органи.

Желаем им най-сърдечно да успеят, за да може повече хора да се насладят на това красиво изкуство, а защо не и страната ни да стане привлекателно място за ловен туризъм със соколи.


06.04.2021г.

401 views0 comments