Search

Старият кинаджия от с. Могилица

Updated: Sep 22, 2020


Знаете ли как се е появило киното в Коритото?

Бай Митко от Могилица е стария кинаджия на селото. Разказа ни, че като младо момче в казармата се запалил по киното. С кинаджията в казармата започнали да обикалят селата Скобелево, Ябълково, Кърджалово, с камерите натоварени на бричка да „дават“ кино. Когато се уволнил започнал работа в дърводелския цех в Могилица, обаче киното все го влечало. Отишъл той в Смолян в управлението на киното, запознал се с тях, казал им, че иска и той да се занимава с кино и хората му обещали, че когато има курсове за кинаджии ще му изпратят писмо.

Върнал се бай Митко в Могилица да работи като дърводелец и зачакал. Спомни си, че от ТКЗС-то му скрили две писма – не искали да изтърват дърводелеца с кино да се занимава. Накрая обаче третото писмо стигнало до него и мечтата му се сбъднала. Завършил курсовете и след три години станал кинаджия. Преди това в Арда имало кино и то обикаляло селата. Започнал той да дава кино по селата с големи и тежки машини. Натоварени на мулетата, а той отпред с пушката е ходил в Бориково, Буката, Черешово, Черешките и другите села по коритото. Спомни си, че три пъти е пълнил салона на два филма „Козият рог“ и „Слонът, моя приятел“. Тринадесет години е работил в киното до 1976г. когато го закрили и се наложило да започне работа в рудника.


Сладкодумен е бай Митко, като заговори за киното и целият грейва. Каза ни „Знаете ли какво е? Ще давам кино в някое село и се събрали баби, дядовци, внучета и те чакат, и ти е хубаво. Сега с телевизията киното вече замря... “

Камерите още са в Могилица. Стоят прибрани в читалището и чакат да разкажат своите истории. Някой ден....

758 views0 comments