Search

с. К р е м е н еПо исторически данни днешното село Кремене води началото си от XVIIIв. и е създадено от няколко колибарски махали. Първите му заселници били хора придошли от Златоградско и Пазарджишко. Старото му име е Чакмак кая. Попитахме баба Калина защо селото се казва Кремене. Тя ни показа една интересна скала Кременът, Това е кремъчна скала от която са правили огнива (чакмаци). За тези който не знаят, чакмакът е парче метал, с което с помощта на кремък и прахан се е палил огън.Несъмнено най-голямата забележителност и гордост за кременчани е църквата „Св. Дух“. Тя е построена през 1896г., а иконостатсът е направен от майстори от неврокопската школа. През 1972г. църквата е обявена за художествен паметник на културата.Сърцати са кременчани в желанието да съхранят историята на селото. До магазина ни показаха импровизирания музей, който са направили. Там пазат звънеца на разрушеното вече училище, предмети от бита – сърпове, паламарки, медни котлета. И предмети от миньорската професия – миньорска лампа, каска – много от жителите на Кремене са работили в урановите рудници над селото.

Днес са останали ддесетина постоянни жители, но има и новозаселили се две руски семейства. Сергей е нарисувал портрети на жителите на селото и те също са изложени в музея.


Хубаво е село Кремене, привлича със зеленина и спокойствие. Ако се чудите кое местенце да посетите, не го пропускайте. Разгледайте черквата и „Музея“, раздумайте се с кременчани, порадвайте се на гледката към Кремена.

Като бонус - от селото започват и няколко приятни маршрута до Карталски камък, в. Бодуралан, с. Попрелка и римския път.

62 views0 comments