Search

Французинът Марк от Могилица


Днес искаме да ви разкажем за един французин, избрал България за свой дом. Марк е роден в Елзас в градчето Саргюмин. Работил е 16 години като лекар в спешна помощ в родния си град. През 2007г претърпял тежка сърдечна операция, която по думите му, му дала шанс да преосмисли живота си.


През 2017 година преминава Пътя на Сантяго и ни разказа, е това пътуване му е дало нова посока. След Пътя, решил да обиколи Европа с колело и стигнал при свои приятели в Букурещ. Те го попитали дали е бил в България, а той им отговорил, че нищо не е чувал за нашата страна. Тогава решил да я посети. Преминал Дунав мост, посетил Русе и се озовал в с. Нова Черна. Там неговите домакини му разказали за Арда. Не му трябвало много и Марк се запътил към Родопите. От тогава живее в с. Могилица.

Попитахме го, защо е избрал точно това място да се установи и той започна да ни разказва. Първо планината и природата тук са прекрасни, но най-много му харесват хората. С усмивка ни казва, че тук живеят най-богатите хора на света. Богати с простичкия начин на живот, с добротата си, гостоприемството и желанието винаги да ти помогнат.

Днес Марк отглежда сам различни зеленчуци в градината си, като се старае да не използва никакви химикали и се допитва до местните хора. Получава му се!


Освен това активно се включва да помага в различни дейности на съселяните си.

Накрая ни изпраща с думите, че за първи път тук, в това село се е почувствал щастлив и свободен.

06.11.2020

19 views0 comments