Search

Художникът Сергей Горянский от Кремене

Здравейте, приключенци!

Днес ви представяме още един жител на Коритото – Сергей Горянский. Сергей е московчанин, който живее в с. Кремене вече 10 години. Отидохме му на гости, защото кременчани ни бяха разказвали, че е художник и живее в малка къщичка на края на селото. Още повече, че бяхме виждали вече негови картини в музея в Кремене. Открихме го лесно в къщичката, която наистина е много стара и миниатюрна. Сергей работеше върху голяма картина (можете да я видите на снимките).

Попитахме го защо си е избрал тази малка къща, а той ни каза, че има и голяма къща в селото, но в тази малката му е спокойно, а гледката е магична.

Полюбопитствахме как така се е озовал в Кремене. Преди 10 години с двамата му най-добри приятели, също художници решили, че им трябва ново място, ново вдъхновение. Решили да дойдат в България. До тогава, Сергей ни сподели, че България в представите им била Слънчев бряг и морето. И така, тримата наели кола и обиколили България надлъж и нашир. После стигнали до Родопите. Харесало им и решили да си купят къщи. Първо единият му приятел си купил къща в Кремене, а на следващата година Сергей го последвал.

Сергей е малко тъжен за нещата, които се случват в страната. За него България в момента е като Чеховата „Вишнева градина“, но въпреки всичко, казва той, трябва да мислим позитивно.

За него Родопите са магия, тук е живял Орфей, тук има много енергия и траките са я усещали. Казва, че много от приятелите и познатите му го корят, че рисува все едно и също. А той ни посочи прозореца: „Вижте каква красота! Аз не искам да рисувам нищо друго. Всеки ден гледката е различна.“

Наистина какво му трябва повече на човек! Красота, тишина и доброта в душите на хората.

14.11.2020

13 views0 comments