Search

Часовниковата кула в с. Смилян

Здравейте, приключенци!

Питали ли сте се кое е най-ценното нещо в живота? Ние мислим, че е времето – то никога не стига и всички сме искали да имаме повече от него. Време за обичане, за работа, за почивка, за децата и близките ни… време.

Днес ще ви разкажем за един часовник. Той не е съвсем обикновен и е един от малкото запазени в България. Става въпрос за часовника на часовниковата кула в село Смилян, който вече близо век отброява минутите и часовете.

Историята на часовниковата кула е интересна, още повече, че това е единствената каменна кула запазена на територията на Община Смолян. Кулата с височина над 10 метра е построена през 1864г. за наблюдателница, когато Смилян е бил административен център на Ахъчелебийската кааза. От нея поради стратегическото и местоположение се виждат пътя и цялото поречие на Арда, като по този начин местните жители лесно са били предупреждавани, че наближава опасност.


Ето как обаче е станала часовникова кула. През 1929 г. районът е посетен за първи път след Освобождението от тогавашния министър-председател Андрей Ляпчев. Той попитал каква е тази кула без камбанария. Местните хора му обяснили, че винаги са искали да си имат часовникова камбанария, но така и не успели да съберат пари за часовниковия механизъм. Министър-председателят обещал, че ако успеят да вдигнат височината на кулата, за да се чува навсякъде и намерят камбана, той ще им осигури часовниковия механизъм. Така през март 1930г. Андрей Ляпчев изпълнил обещанието си. Оттогава самоуки местни майстори се грижат за часовника и до днес.Днес за часовника се грижи Жеко Джиков, вече има – няма 15 години. Преди него с тази работа се занимавал баща му Севил Джиков и той естествено поел грижата за часовника от него.

Механизмът е австрийски с тежести, които тежат 50 килограма и се навива с манивела. Жеко ни разказа, че с времето въжетата на тежестите се протрили и имало опасност да се скъсат. По тази причина ги подменили със стоманени въжета, които без проблемно вършат работата си и днес. Първоначално часовникът е имал само един циферблат от едната страна на кулата. Баща му обаче, решил, че не е справедливо хората да обикалят, за да видят колко е часът и приспособил механизма посредством система от лостове да движи стрелките на два циферблата.

Попитахме го трудно ли се поддържа такъв механизъм. Жеко ни обясни, че няма нищо сложно, трябва да се почиства от праха и да се смазва. Механизмът се навива на всеки три дни. По-сложна е операцията със смяната на часовото време, но и на това му е намерил колая. Отнема няколко часа да се свери часовника и Жеко си е направил помощник – дълъг прът с огледало, за да може да гледа и двата циферблата.


Видяхме го как отброява часовете, а камбаната звъни според часовете.

Не случайно смилянци се гордеят с часовниковата си кула и са я избрали за символ на селото, наред с прочутия смилянски фасул.

11.12.2020


359 views0 comments