Search

Майстора на бъклици Велин Кьоровски

Updated: Jul 13, 2021

Разказваме ви за майстора на бъклици Велин Кьоровски от с. Могилица.

Първите ни впечатления от бай Велин бяха, че е много скромен човек, който не изтъква уменията си. Покани ни в работилницата си, а в нея всяко нещо е сортирано, подредено и надписано. Имахме уговорка да ни покаже как изработва своите дървени бъклички. За да не губим време, предварително беше подготвил детайлите и пристъпи към съдаването на поредната уникална бъклица.

Попитах го откога се занимава с този занаят. Той разказа, че дълго време е работил в Завод 3 в Могилица, който е произвеждал дърводелски изделия. После се е занимавал със строителство, но си е обещал, че като се пенсионира, ще се посвети на занаята да произвежда бурета и бъклици. Докато сглобяваше бъкличката ни разказа, че останал сирак от 3 годишен. Татко му е бил инвалид, но известен и умел часовникар от с. Мешовци. От него е наследил няколко ценни инструмента, ръчна бормашина и любовта към занаятите.

Да се върнем на бъклиците. Бай Велин твърди, че най-хубавите бъклици стават от хвойна и череша. Дървото на тези видове има собствен аромат и отлични качества за съхраняване на течности. В такава бъклица водата се запазва студена дори и в най-жарките дни. Не случайно по жътва винаги са носили вода в бъклици и бъкели.

Бъкличките, който майсторът изработва са с вместимост 1. 2 литра и са чудесен подарък за всеки повод.

Благодарни сме, че ни позволи да се докоснем до магията, която създава от дървото.

16.07.2020г.


397 views0 comments