РОДОПСКИЯТ ВРЪХ КОМ

Изходна точка: с. Гудевица

Времетраене: 4-5часа

Трудност: средна

Денивелация: 450м .

 

Началото на маршрута е село Гудевица, разположено на 2 км от село Арда. От там започва началото на пътеката, а заедно с това и красивите пейзажи към горното поречие на река Арда. Ако сте чели разказа на Георги Бърдаров „За петата ракия“, не пропускайте да разгледате селата Гудевица и Гоздевица. Две села създадени от двама братя, с обща история и кръв, но с различна религия. След село Гоздевица, пътека отвежда до местността „Езерово“ където има място за отдих и чешма. От там започва и същинското изкачване към вр. Ком. По леко стръмна пътека през буковата гора, с малко усилие ще достигнете до места от, които се разкрива зашеметяваща панорама към почти целите средни Родопи и долината на р. Арда.
На върха има оформено място за отдих с люлка и панорамна площадка за наблюдение. Гледката от там определено си струва. 

Самият връх Ком не предлага никаква гледка, защото е гъсто залесен, но пък там се е сгушил малък параклис, посветен на апостол Петър.  И в днешно време местните хора спазват традицията да се качват там на Петровден, за да се помолят за здраве и благоденствие. 

Много са легендите за връх Ком – той е бил свещено място за хората от дълбока древност. За това свидетелстват археологическите проучвания , при които са открити следи от тракийско светилище, християнски параклис, късове от керамика от различни исторически периоди, дори келтска монета.

След като сте си починали по югоизточния склон може да слезете до Гарвано гнездо. От тази скална площадка ще се насладите на гледката към с. Сивино, защитената местност Ливадите и отсрещния връх Белмето. 

Връщането е по същата пътека към с. Гудевица. 


Какво да видите наблизо: с. Гудевица, с. Гоздевица, Чешмата в м. Езерово,  Гарваново гнездо
 

DJI_0971 30.09..jpg
DJI_0113.jpg
DSC05292l.jpg
DSC09673.jpg